TRAILHEAD – INTO THE MOUNTAINS

Achter de artiestennaam ‘Trailhead’ schuilt de Duitse singer-songwriter Tobias Panwitz uit Berlijn. In 2009 bracht hij zijn debuutalbum “The Road To Salamanca” uit, een verzameling folkliedjes die hij had gecomponeerd tijdens de jaren die hij voordien had doorgebracht in de Europese landen Zweden, Letland, Polen en Spanje en in Amerika. Drie jaartjes later volgde een tweede album “Bodies In The Basement” met meer op popmuziek gerichte songs. Nog meer persoonlijke verhalen werden in 2014 het onderwerp van zijn akoestisch gebrachte folkliedjes op een derde plaat die de toepasselijke titel “Leave Me To Learn – Solo Acoustic” kreeg. In 2018 bracht hij met het album “Keep Walking” nog een plaat uit die speciaal bedoeld was voor wandelaars en rondreizende zwervers en vorig jaar verscheen de EP “Berlin Brandenburg” met na vier Engelstalige albums voor het eerst uitsluitend Duitstalige liedjes met betrekking tot zijn officiële woonplaats.

Al zijn artistieke muzikale realisaties bracht hij in de voorbije jaren tijdens een uitgebreide serie live-optredens in o.a. Nederland, Polen, België, Tsjechië, Zwitserland, Duitsland en Noorwegen, maar ook in eigen land Oostenrijk en in Canada. In de vakpers werd zijn werk in het verleden al vergeleken met artiesten als Jackson Browne, Tom Petty, Ron Sexsmith, Neil Young en de Finn-broertjes van de Australische formatie ‘Crowded House’. Het zijn dan ook stuk voor stuk zijn voornaamste muzikale voorbeelden, maar wij houden het toch voornamelijk op de Canadese singer-songwriter Ron Sexsmith waarbij we de meeste gelijkenissen menen te ontdekken.

Zo weet u ook al wat u ongeveer kan verwachten van de zestien tracks op zijn allernieuwste album “Into The Mountains” dat op 5 maart 2021 als zijn vijfde release op de internationale platenmarkt zal verschijnen. Alle songs schreef hij tijdens een trektocht doorheen het Alpen-gebergte, vertrekkende vanuit Salzburg, Oostenrijk en eindigend in Triëst, Italië tijdens de maanden juni en juli van 2018.

Bij de opname van de plaat speelde Tobias Panwitz op gitaren, piano, charango, keyboards en percussie, terwijl Julian Duran uit Spanje op elektrische gitaar speelt op de twee songs “God By My Side” en “On The Other Side” waar ook Robbie Moore uit Engeland op piano meespeelt en voor basgitaarklanken zorgt op twee andere nummers. De Poolse Basia Bartz en de Duitse Anya Tukh spelen op viool mee op de drie tracks “Heading Out”, “Heading Out Again” en “Thinking Nothing”. Het merendeel van de instrumentatie lag dus in de handen van ‘Trailhead’ zelf die ook als producer optrad, hetgeen van “Into The Mountains” bijna een volledig ‘do-it-yourself’-album van Tobias Panwitz heeft gemaakt.

De uptempo gebrachte albumtiteltrack kunt u op de bijgaande video beluisteren, maar we kunnen bij u zeker nog heel wat andere liedjes uit deze plaat warm aanbevelen. Zo genieten we eveneens van de nummers “When You’re Out Walking”, “Walk With Me”, ”God By My Side”, “The Road Goes On”, onze favoriete song “Thinking Nothing” en het qua instrumentatie mooist uitgewerkte liedje “On The Other Side”. Zoals u zelf kunt vaststellen zijn dit opnieuw allemaal songs die in de teksten op één of andere wijze gerelateerd zijn aan het thema wandelen en rondtrekken.

Vier nummers op deze plaat zijn korte instrumentale intermezzo’s die tussen één en twee minuten duren en die zo de brug vormen tussen de over diverse onderwerpen handelende folkliedjes die Tobias Panwitz op dit album brengt. “Into The Mountains” is volgens ons een knap gebalanceerde plaat rond liedjes die geïnspireerd zijn op een eenzame trektocht doorheen het prachtige grootse landschap van het immense Alpen-gebergte.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Requa Records

video